LiveBiz
Femeia vede fotografia unui câine care locuia într-o groapă de gunoi şi face totul pentru a-l ajuta

Femeia vede fotografia unui câine care locuia într-o groapă de gunoi şi face totul pentru a-l ajuta

LiveBiz » Animale » Femeia vede fotografia unui câine care locuia într-o groapă de gunoi şi face totul pentru a-l ajuta

Crystal Carson a simţit că inima i se frânge în momentul în care a văzut o fotografie care îl înfăţişa pe Kratos, un câine Ciobănesc Kangal care locuia pe o groapă de gunoi din Çorum, Turcia.

„M-am gândit: ‘O, Doamne! Nu poate fi decât o glumă. Arată atât de bătrân’”, a declarat Crystal, co-fondatorul Rescuers Without Borders (RWB). „Îi poţi vedea literalmente fiecare coastă şi coloana vertebrală.”

Kratos suferea de o formă gravă de scabie, care l-a făcut să-şi piardă cea mai mare parte a blănii.

„M-am tot gândit: „Acest câine nu va reuşi”, a spus Carson.

Carson nu se putea opri să se gândească la bietul câine. De fapt, fotografia lui Kratos o obseda.

„Unii câini par să privească direct în sufletul tău din fotografiile lor – doar aşa pot explica ce li s-a întâmplat”, a spus Carson.

Kratos nu era singurul câine de pe această groapă din Çorum – sute de alţi câini locuiesc acum acolo, supravieţuind cu resturi de mâncare aruncate şi îşi fac culcuşuri printre gunoaie pentru a se încălzi. În 2017, Carson şi câţiva prieteni au fondat RWB pentru a-i ajuta să obţină hrană şi îngrijire medicală regulată şi chiar să găsească familii pentru unii dintre ei.

Dar, din păcate, nu este posibil să salvezi şi să muţi toţi câinii de pe groapa de gunoi din cauza lipsei de resurse – şi nu este niciodată uşor pentru echipa RWB să aleagă pe care să-i ajute.

„Este greu de ales, dar de multe ori îi luăm pe cei care nu au capacitatea de a supravieţui în groapă”, povesteşte Carson.

Kratos, care are în jur de 8 ani, a fost cu siguranţă un candidat ideal pentru salvare – iar când vremea rece şi-a făcut simţită prezenţa, mutarea lui de acolo a devenit prioritate maximă. Gokce Erdogan, unul dintre salvatorii locali din Turcia, se temea că nu va supravieţui.

„Gokce mi-a trimis un mesaj şi mi-a spus: ‘Te rog, ia-l. Voi rezolva ceva între timp’”, a spus Carson.

Carson şi echipa RWB s-au grăbit să-l transporte pe Kratos la veterinar. Aşa că s-au dus să-l ia – iar acea parte nu a fost deloc dificilă.

„Abia se putea mişca pentru că era deshidratat şi foarte slăbit”, a spus Carson. „Era lihnit de foame. A fost super prietenos.”

Kratos a fost tratat pentru scabie, deshidratare severă şi infecţie oculară, dar, în general, era surprinzător de sănătos.

„Am fost deosebit de surprinşi pentru că analizele de sânge au ieşit aproape perfecte şi ne-ar fi fost imposibil să ne gândim la asta, având în vedere starea în care se afla”, a spus Carson.

După vizita sa la veterinar, Kratos mai avea nevoie doar de un loc unde să locuiască – dar acest aspect nu era deloc simplu de rezolvat. Cu toate acestea, echipa a reuşit să-l ducă în incinta unui adăpost independent din Bursa, Turcia, care este condus de un bărbat pe nume Emre Demir.

„Locaţia nu este un adăpost propriu-zis, dar toţi patrupezii au căsuţe şi primesc hrană în fiecare zi, apă proaspătă şi îngrijire medicală”, a spus Carson. „Aşa că am vorbit cu el [Demir] şi l-am întrebat dacă Kratos poate merge acolo. A fost mai mult decât fericit să ne ajute.”

Carson ar dori să-l ducă pe Kratos în Statele Unite şi să-i găsească o casă şi o familie iubitoare, dar obţinerea documentelor de călătorie adecvate reprezintă o altă provocare.

„[Câinii Kangal]… nu pot fi exportaţi”, a spus Carson. „Ironia sorţii, sunt consideraţi o comoară naţională în Turcia. Se presupune că sunt cei mai buni dintre cei mai buni, în ciuda faptului că sunt sute care mor în fiecare zi pe străzi şi în gropi de gunoi.”

Carson este convinsă că Kratos nu ar fi supravieţuit dacă ar fi rămas în acea locaţie insalubră.

Dar, cel mai important, Kratos este fericit şi sănătos acum – şi pare recunoscător că este în viaţă.

„Arată absolut fantastic”, a spus Carson. „Blana sa începe să se regenereze. Deşi încă pare să fie într-o situaţie dificilă, pentru noi este mult mai bine. Ştim cum este să-i poţi întoarce de la uşa morţii… şi este un un proces îndelungat şi anevoios.”

Să sperăm că starea sa de sănătate se va îmbunătăţi rapid şi că situaţia în care se află este doar temporară. Tot ce contează este ca el să fie iubit şi să alerge liber şi fericit pentru totdeauna…

Ţi-a plăcut acest articol?