LiveBiz
Un oraş australian implementează o soluţie ingenioasă pentru a rezolva problema deşeurilor din plastic

Un oraş australian implementează o soluţie ingenioasă pentru a rezolva problema deşeurilor din plastic

LiveBiz » Wow » Un oraş australian implementează o soluţie ingenioasă pentru a rezolva problema deşeurilor din plastic

În prezent toată lumea ar trebui să fie deja conştientă de cantităţile uriaşe de deşeuri din plastic pe care le producem. Deşeurile din oceane, din gropile de gunoi şi din canalele navigabile au ajuns la un prag inacceptabil.

Acum, mai mult ca oricând, trebuie să fim conştienţi de mediul înconjurător şi să cunoaştem efectele pe care le avem asupra planetei unde trăim. Un oraş australian a văzut cât gunoi şi reziduuri rezidenţiale ajung în zonele naturale şi a decis că această soluţie oarecum simplă ar putea face o mare diferenţă.

Ideea ingenioasă a venit de la o companie din Kwinana, Australia de Vest. Autorităţile din oraş au introdus un sistem de filtrare, în esenţă nişte plase de mari dimensiuni, peste ţevile de scurgere, pentru a capta orice reziduuri. Apa continuă să curgă liber şi protejează mediul împotriva contaminării şi poluării.

Atunci când plasele se umplu cu deşeuri şi resturi, acestea sunt scoase şi gunoiul este încărcat în camioane de colectare şi transportat într-un centru de sortare, unde tot ceea ce poate fi reciclat este separat şi apoi sortat. Calitatea plaselor garantează o utilizare îndelungată, iar materialul din care sunt fabricate nu se va descompune în timp.

Proiectul a demarat cu instalarea unei singure plase într-un loc numit „Bazinul Henry”. Guvernul şi cetăţenii au văzut o diferenţă incredibilă în cantităţile de deşeuri care ajung în zonele naturale. De obicei, gunoiul este spălat de ploile abundente şi este tras în aceste sisteme de colectare care în cele din urmă se deversează în ecosistemul natural. Acest sistem de filtrare a reţinut mai mult de 360 de kilograme de deşeuri în doar câteva săptămâni. Şi acesta a fost doar începutul.

Eficienţa sistemului s-a dovedit atât de mare, încât au decis să instaleze plase în toate punctele de deversare pentru a minimiza cantitatea de gunoi şi pentru a contribui la protejarea faunei sălbatice locale. Rezultatele au fost impresionante, iar oraşul este mândru de sistemul său.

Singurul dezavantaj este că aceste plase costă peste 10.000 de dolari, iar procesul poate părea greoi, dar majoritatea locuitorilor oraşului cred că merită investiţia atunci când vine vorba de curăţenia oraşului.

Tot ceea ce trebuie este un mic exemplu pentru a declanşa schimbări majore nu numai în comunitate, ci şi la nivel global.

Distribuiţi acest articol cu prietenii şi familia pe Facebook.

Ţi-a plăcut acest articol?