LiveBiz
10 dintre cele mai neobişnuite şi fascinante plaje din lume ce merită văzute o dată-n viaţă

10 dintre cele mai neobişnuite şi fascinante plaje din lume ce merită văzute o dată-n viaţă

LiveBiz » Călătorii » 10 dintre cele mai neobişnuite şi fascinante plaje din lume ce merită văzute o dată-n viaţă

Atunci când cineva spune cuvântul „plajă”, probabil că cei mai mulţi dintre noi se gândesc la nisipul gălbui şi fin ce ne gâdilă tălpile, la valurile înspumate spărgându-se de ţărm şi bineînţeles, la o bere rece sau un cocktail de fructe pe care le putem savura stând întinşi pe un şezlong în bătaia soarelui.

Dar aşa cum mările şi oceanele lumii au diverse adâncimi şi plajele pot avea forme şi culori cu mult peste aşteptările noastre. Într-un fel sau altul, nicio plajă dintre cele prezentate mai jos nu ar semăna cu vreuna dintre cele la care v-aţi fi gândit vreodată.

Poate nu vă vine să credeţi, dar există plaje neaşteptat de albe, roz, verzi, roşii, albastre sau chiar negre şi toate acestea nu se găsesc pe vreo altă planetă, ci chiar aici pe Pământ. Nisipul este în general format din aluviunile aduse de valuri la ţărm, fie ele pietre, scoici, corali sau sticlă.

Plajele verzi, foarte rare de altfel, pot conţine olivină, o rămăşiţă a erupţiilor vulcanice, iar plajele negre sunt, de asemenea, formate din resturi vulcanice. Plajele roz din Bermude sunt colorate de rămăşiţe de corali aduse la ţărm de valuri. Toate sunt o încântare şi reprezintă adevărate minuni ale naturii.

1. Plaja de sticlă din California

Plaja de sticlă de pe Coasta Mandocino, California, are în loc de particule fine de nisip galben doar pietricele din sticlă de diferite culori. După ce omul a aruncat gunoiul în apropierea coastei, plaja a fost închisă, însă Mama Natură a intervenit pentru a transforma zona într-una dintre plajele cele mai frumoase văzute vreodată. Valurile şi mareele au avut de zdrobit, rotunjit şi lustruit de-a lungul timpului tone de sticlă în dimensiuni şi colori diferite şi le-au îngrămădit pe o plajă.

Acest golf minunat, literalmente acoperit cu o pătură de sticlă ce străluceşte în soare, are o gamă foarte interesantă de bazine numai bune de explorat la reflux. Plaja de sticlă este una dintre destinaţiile unice în lume nu numai pentru frumuseţea sa, dar mai ales pentru că timpul a corectat una din greşelile omului. Până la urmă natura şi-a recuperat teritoriul.

2. Plaja ascunsă din Insulele Marieta, Mexic

În Insulele Marieta, la aproximativ 20 de mile marine de Puerto Vallarta, se află un paradis idilic ascuns sub o grotă în pământ. Denumită „Plaja ascunsă” sau „Playa de Amor” (Plaja Iubirii), această minune a naturii a rămas neatinsă de mâna omului timp de mulţi ani. Doar recent, atunci când fotografii surprinse aici au ajuns pe internet, a devenit una dintre cele mai populare plaje din Mexic. Totuşi, în ciuda faimei sale, plaja ascunsă rămâne greu de vizitat din cauza dificultăţii de a ajunge la ea.

Accesul aici se poate face doar cu un elicopter sau făcând scuba diving numai în timpul refluxului. Se spune că această minune s-a format la începutul anilor 1900, când guvernul mexican a folosit-o ca locaţie pentru operaţiuni militare controlate, rezultatul fiind mai multe peşteri unice şi formaţiuni de rocă dintre cele mai pitoreşti. În prezent, insulele sunt protejate de guvernul Mexicului, iar vizitatorii care intenţionează să intre în rezervaţie trebuie să aibă permis.

3. Plaja din Maldive care arată noaptea ca un cer înstelat

Noaptea poate părea inundată de mii de stele pe această insulă din Maldive. Acest lucru este de fapt un fenomen natural cauzat de organisme microscopice denumite bio fitoplancton luminiscent ce se află din belşug în zonă – un soi de alge fluorescente care emit lumină atunci când sunt agitate de valurile înspumate ce se sparg de ţărm.

William Ho, un fotograf din Taiwan, a surpins aceste puncte strălucitoare de lumină ce oferă un spectacol grandios pe timp de noapte. Ziua însă, fitoplanctonul colorează apa cu o plictisitoare culoare de roşu-portocaliu.

4. Plaja Catedralelor, Ribadeo, Spania

Praia de Augas Santas a fost redenumită de către localnici în Playa de Las Catedrales sau „Plaja catedralelor”, în onoarea unei formaţiuni extraordinare de pietre naturale din zona Galiciei, care seamănă cu arcadele unei catedrale. Geologia neobişnuită dezvăluie la reflux arcade naturale, stânci şi peşteri – plaja fiind aproape inaccesibilă pe timpul mareelor. Eroziunea vântului şi mareele puternice au sculptat în piatră arcade de peste treizeci de metri înălţime ce pot fi văzute în toată splendoarea lor.

5. Plaja cu nisip roz, Bahamas

Idilicul nisip roz din Bahamas este pigmentat cu resturi de corali care sunt aduse de valurile oceanului în bucăţi mici. Această plajă nu are cum să nu iasă în evidenţă. Cele mai multe plaje din Bahamas au nisip alb sau auriu, dar această plajă de pe Insula Harbor se mândreşte cu un nisip în nuanţe de roz pal ce contrastează cu cerul albastru, cu apele azurii şi limpezi ale oceanului şi verdele palmierilor.

Acest nisip a fost creat de-a lungul secolelor de corali mici numiţi foraminifere, care s-au spart şi s-au amestecat cu nisip, creând în această parte a Oceanului Atlantic o plajă unică roz, oferind în acelaşi timp hrană şi suport pentru celelalte creaturi de sub recif.

6. Plaja Maho, Saint Martin

V-aţi aştepta ca o plajă obişnuită să fie un refugiu liniştit pentru relaxare – dar turiştii ce vizitează plaja Maho de pe insula Saint Martin obţin exact opusul. Deşi nisipul fin şi apa turcoaz sunt caracteristice unui astfel de paradis, aeroportul internaţional Prinţesa Juliana amplasat in apropierea plajei Maho este departe de a fi unul tăcut. Motivul?Avioanele de linie ce trec razant peste plajă la o înălţime destul de mică faţă de turişti.

Deşi orarul zborurilor este afişat în cele mai multe localuri de pe plajă, există un real pericol pentru turiştii ce ignoră acest lucru şi aleg să stea în picioare, pe nisip sau în apă. Aeroportul este inclus într-un top al celor mai periculoase terminale djn lume, turiştii asistând la fiecare jumătate de oră la aterizarea sau decolarea unui avion. Senzaţiile sunt cu adevărat tari.

7. Jokulsarlon, Islanda

Nisipul vulcanic negru de pe această plajă islandeză contrastează frumos cu bucăţile albe şi sticloase de gheaţă. Cu aisberguri enorme rupte din gheţarul Vatnajökull, această minune a naturii din Islanda este o privelişte absolută ce nu trebuie ratată. Laguna produce un sentiment de linişte incredibil precum gheaţa veche de 1000-1500 ani ce alunecă în tăcere şi se topeşte încet.

Când nu ştii absolut nimic despre o ţară înainte de a sosi în ea, te aştepţi să găseşti tot felul de surprize. Însă plaja cu bucăţi uriaşe de gheaţă este una dintre minunile naturale cele mai impresionante ale Islandei şi una dintre cele mai populare atracţii pentru turiştii care vizitează acest colţ de lume. Azi doar rămăşiţele translucide ale unor bucăţi de gheaţă împrăştiate peste tot mai stau mărturie a retragerii gheţarului din zonă.

8. Plaja scoicilor, Golful rechinului, Australia

Situată la 45 de kilometri sud-est de Denham, în zona patrimoniului mondial Shark Bay-Golful Rechinului din vestul Australiei, Shell Beach – plaja cu scoici provenite de la moluşte, este una dintre cele mai frumoase şi neobişnuite din lume. Această frumoasă plajă albă ca zăpada, formată din milioane de cochilii mici şi albe de scoici, se întinde pe sute de metri de ţărm, stratul de cochilii ajungând până la 10 metri adâncime.

9. Plaja Vik, Islanda

Se ştie că Islanda este o ţară cu o activitate vulcanică intensă, drept urmare plajele negre vulcanice sunt atât de comune acolo. Situată în sud, plaja Vik este un loc unde valurile din Oceanul Atlantic se fac simţite în deplinătatea lor. De aceea în aceste locuri există nenumărate monumente în memoria pescarilor dispăruţi în valurile înfricoşătoare.

10. Plaja peşteră din Algarve, Portugalia

Coasta Algarve din Portugalia este formată din calcar care este uşor de erodat, acţiunea valurilor formând de-a lungul timpului peşteri superbe cu deschidere la mare. În Europa există o plajă retrasă în Portugalia şi aceasta este Benagil Algar, în portugheză Algarve. Aici există o grotă mare cu o plajă de nisip în interiorul ei, accesibilă doar de pe mare. Ca şi cum natura s-ar fi gândit la toate, pe acoperişul grotei s-a format de-a lungul timpului o deschizătură naturală, prin care intră lumina soarelui. Prin urmare, este important să o vizitaţi în momentul când soarele intră direct şi luminează peştera – este o senzaţie nemaipomenită.

Ţi-a plăcut acest articol?