LiveBiz
Cercetătorii confirmă: Câinii se pricep de minune să identifice un om rău atunci când îl văd

Cercetătorii confirmă: Câinii se pricep de minune să identifice un om rău atunci când îl văd

LiveBiz » Animale » Cercetătorii confirmă: Câinii se pricep de minune să identifice un om rău atunci când îl văd

Poate că aţi auzit spunându-se despre prietenii noştri canini că se pricep de minune în a aprecia caracterul omului. Dacă patrupedul nostru întâlneşte pe cineva necunoscut şi are o reacţie ciudată, de multe ori devenim suspicioşi faţă de acea persoană. Unii oameni merg până acolo, încât spun că nu se vor împrieteni niciodată cu o persoană dacă animalul lor de companie nu o place. Vi se pare ciudat? Depinde pe cine întrebaţi…

Dacă acest lucru este corect sau greşit poate fi pus sub semnul întrebării, dar este evident că mulţi dintre noi punem mare preţ pe reacţiile animalelor noastre de companie. Şi ca o veste bună pentru toţii proprietarii de animale, studiile vin să confirme faptul că acest lucru s-ar putea să nu fie deloc o idee rea.

petehartnell / Flickr

Este bine cunoscut faptul că patrupezii identifică şi urmează cu atenţie semnalele stăpânilor. Dacă un om indică ceva, câinii înţeleg că persoana respectivă încearcă să-i îndrepte atenţia către acel lucru.

Cu toate acestea, în cadrul unui studiu recent condus de prof. Akiko Takaoka de la Universitatea Kyoto din Japonia a fost luat în considerare un nou factor – încrederea faţă de persoana care face acest gest.

Treat A Dog

„Câinii sunt cunoscuţi că urmează cu consecvenţă gesturile umane descriptive. Prin acest studiu, am vrut să aflăm dacă patrupezii ‘fac automat’ acest lucru sau dacă îşi schimbă comportamentul în funcţie de încrederea faţă de persoana care indică, ţinând cont de o experienţă anterioară”, se arată în rezumatul studiului.

Cu alte cuvinte, au vrut să determine dacă un câine îşi va schimba comportamentul pe baza încrederii pe care o are sau nu într-o persoană. Experimentul a fost împărţit în trei etape. În primele două părţi, cercetătorii le arătau câinilor un recipient cu mâncare. Apoi, aceştia le mutau atenţia către un recipient gol. Prima şi a doua oară, câinii au alergat spre recipient, după care nu au mai urmat indicaţiile oamenilor.

Rachel Samanyi / Flickr

Ceea ce au descoperit a fost că, dacă o persoană îi arată în mod constant unui câine recipientul gol, patrupedul îşi pierde încrederea şi nu mai ascultă. Cu toate acestea, câinele şi-a păstrat interesul faţă de persoana care i-a indicat recipientul plin.

La acest experiment au participat 34 de câini şi toţi au avut aceleaşi rezultate. Concluzia studiului a fost că patrupezii se folosesc de experienţele anterioare pentru a-şi da seama dacă un om este de încredere sau nu şi apoi îşi schimbă comportamentul în consecinţă.

American Kennel Club

Un alt studiu a confirmat faptul că patrupezii pot identifica oamenii care nu se comportă bine cu semenii lor.

De această dată, câinele a refuzat mâncarea de la persoana care se comportase urât cu stăpânul lui. Câinele a observat interacţiunea şi a preferat să fie hrănit de cel care i-a ajutat stăpânul. Aşadar, persoanele nepoliticoase şi agresive nu sunt tocmai pe placul câinilor.

Cesars Way

Cu alte cuvinte, câinii nu detectează doar dacă un om este sau nu de încredere, ci arată şi o bună înţelegere a regulilor sociale, drept urmare vor evita, în general, oamenii care se comportă urât cu proprietarii lor.

S-a dovedit chiar că prietenii noştri blănoşi pot citi gesturi şi expresii faciale, poate şi datorită faptului că de-a lungul istoriei, oamenii şi câinii au împărtăşit întotdeauna o legătură specială.

The Dog People

Într-adevăr, cu cât privim mai mult aceste studii, cu atât este mai evident că patrupezii sunt de fapt animale foarte perceptive. În plus, pe lângă inteligenţa lor, câinii sunt foarte receptivi la complexitatea emoţiilor umane.

Deci, când mai auziţi spunându-se că patrupezii se pricep de minune în a aprecia caracterul omului, cu siguranţă este ceva corect în această afirmaţie.

În concluzie, să ţinem cont de părerea câinilor vizavi de alţi oameni se poate dovedi o bună strategie. Aşadar, data viitoare când câinele vostru începe să latre pe cineva, ar trebui să vă opriţi pentru o secundă şi să vă gândiţi că animalul vostru de companie ar putea observa ceva ce voi nu vedeţi.

Distribuiţi acest articol cu toţi iubitorii de animale de pe Facebook.

Ţi-a plăcut acest articol?