LiveBiz
În vârstă de 59 de ani, această femelă cimpanzeu era grav bolnavă: Urmăriţi-i reacţia atunci când îşi revede prietenul uman

În vârstă de 59 de ani, această femelă cimpanzeu era grav bolnavă: Urmăriţi-i reacţia atunci când îşi revede prietenul uman

LiveBiz » Animale » În vârstă de 59 de ani, această femelă cimpanzeu era grav bolnavă: Urmăriţi-i reacţia atunci când îşi revede prietenul uman

Trăim într-o lume în care totul în jur se mişcă foarte rapid. Vieţile noastre se schimbă, situaţiile se răstoarnă pentru ca apoi să se rezolve într-un ritm alert şi uneori ne este dificil să ne oprim şi să apreciem momentele cu adevărat frumoase.

Dintre toate însă, descoperim câteodată anumite lucruri impresionante care sunt imposibil de ignorat. Acest articol se referă la unul dintre ele. Este vorba despre o „mamă” cimpanzeu în vârstă de 59 de ani. Ea a fost cea mai bătrână femelă din grupul său şi a locuit în renumita Royal Burgers Zoo din Olanda.

Din păcate, bătrâna femelă cimpanzeu era grav bolnavă, aflându-se la finalul îndelungatei sale vieţi…

Jan A R A M van Hooff / Youtube

Jan van Hooff, profesor la Universitatea Utrecht şi unul dintre fondatorii coloniei de cimpanzei din Burgers, a cunoscut-o pe Mama în 1972.

Aşa că atunci când femela cimpanzeu s-a îmbolnăvit şi se apropia de sfârşitul zilelor ei – refuzând să mănânce şi să bea apă – profesorul şi-a dat seama că trebuie să-i facă neapărat o vizită.

O întâlnire emoţionantă

Totul s-a schimbat în momentul în care Jan a intrat în încăperea unde se afla Mama.

Iniţial, aceasta îl ignoră pe profesor. Dar când îşi dă seama cine era de fapt, recunoscându-şi prietenul de-o viaţă, situaţia se schimbă radical luând o turnură uimitoare.

Jan A R A M van Hooff / Youtube

Reacţia femelei cimpanzeu când îşi dă seama că a venit să o viziteze Jan este ceva ce depăşeşte orice aşteptare. Este exemplul unei legături care transcende tot ceea ce credeam că ştim despre relaţiile dintre om şi animale. Răspunsul emoţional al Mamei când îl vede pe Jan este unul care vă va sfâşia inima.

Aceasta chiar mănâncă când Jan îi oferă puţină hrană. Pe scurt, mama parcă devine un alt cimpanzeu.

Animalele şi sentimentele lor

Există mulţi oameni care susţin cu tărie că animalele sunt incapabile de emoţii umane; că nu-şi mai pot aminti de vechii prieteni. După vizionarea acestui videoclip, suntem convinşi că până şi aceştia îşi vor schimba părerea.

Jan A R A M van Hooff / Youtube

Este dificil să îţi stăpâneşti lacrimile când vezi că Jan şi Mama au o legătură cu totul specială. Îşi aduce aminte de cel care a avut grijă de ea acum mulţi ani, iar întâlnirea lor finală este una memorabilă.

Din păcate, Mama a murit la doar o săptămână după revederea cu prietenul ei drag.

Când a părăsit această lume, i-a avut alături pe cei care au îngrijit-o şi au iubit-o foarte mult. A trăit o viaţă lungă ca şi conducătoare a coloniei de cimpanzei şi a reuşit să-i ajute pe oameni să înţeleagă mai bine viaţa şi comportamentul acestor primate uimitoare.

Acest clip ar trebui să fie cea mai bună dovadă pentru a reaminti tuturor că animalele simt mult mai multe decât ne dăm noi seama. Ele ne oferă bucurie, apreciere şi iubire. Puţinul pe care îl putem face în schimb este să ne asigurăm că avem grijă de ele.

Apreciaţi şi distribuiţi acest articol pe Facebook pentru ca şi cei dragi să poată vedea întâlnirea incredibilă dintre Jan şi Mama cimpanzeu.