LiveBiz
Scarlatina revine. Iată primele semne de avertizare pe care orice părinte trebuie să le cunoască

Scarlatina revine. Iată primele semne de avertizare pe care orice părinte trebuie să le cunoască

LiveBiz » Sănătate » Scarlatina revine. Iată primele semne de avertizare pe care orice părinte trebuie să le cunoască

Toţi părinţii doresc să le asigure copiilor o viaţă cât mai bună, ferită de orice infecţii sau banale răceli, însă nu totul depinde numai de noi. De aceea, atunci când în mod inevitabil micuţii noştri se îmbolnăvesc, trebuie să fim pe poziţii. Acest lucru presupune cunoaşterea bolilor obişnuite, dar şi simptomele iniţiale ale unor boli.

În ultimii ani, o boală a copilăriei revine în forţă: scarlatina. Deci, înainte ca tot corpul copilului să fie acoperit de erupţii cutanate, este important să ştiţi ce este scarlatina, cum să o recunoaşteţi şi ce tratament există pentru a-i putea ajuta pe micuţi.

Iată tot ce trebuie să ştiţi pentru a-i proteja şi a-i îngriji pe copiii dvs.:

Shutterstock

Ce este scarlatina?

Scarlatina este o boală eruptivă infectocontagioasă acută specifică copilăriei, mai frecventă sub vârsta de 10 ani, determinată de variate tipuri de streptococi beta-hemolitici de grup A toxigeni.

Shutterstock

Primele semne

Incubaţia durează în medie 3-6 zile (1-10 zile). Scarlatina începe de obicei cu o erupţie pe piept sau burtă, înainte de a se răspândi în alte zone.

Simptome

  • Durere în gât
  • Durere de cap
  • Umflarea ganglionilor din zona gâtului
  • Erupţii roşii pe corp
  • Piele iritată
  • Faţa roşie
  • Limba albă sau roşie
  • Febră mare
  • Dureri abdominale

Ce ar trebui să faci?

Atunci când un copil are gâtul roşu cel mai probabil va refuza mâncarea solidă. Cel mai bine îi puteţi da cât mai multe lichide care cu siguranţă nu îl vor jena. Dacă copilul dumneavoastră are o erupţie cutanată, precum şi o durere în gât, febră sau ganglioni măriţi ca volum, apelaţi la un medic.

Dacă în colectivitatea în care se află copilul există şi alte cazuri similare trebuie să anunţaţi de urgenţă pentru a se putea face dezinfectarea mobilierului astfel încât microbul să nu se împrăştie provocând atunci epidemia.

Tratament

Pentru scarlatină nu există vaccin. Medicul pediatru vă va prescrie antibiotice pe care copilul le va lua timp de 10 zile. Acestea ar trebui să vindece infecţia, deşi în cazul ganglionilor umflaţi şi amigdalelor ar putea dura câteva săptămâni pentru a reveni la normal. Repausul la pat este indicat pentru primele 6-7 zile de boală.

Poate fi prevenită?

Infecţia bacteriană care cauzează scarlatina este extrem de contagioasă. Se răspândeşte, de regulă, prin contactul cu picăturile împrăştiate de o persoană infectată care strănută sau tuşeşte.

Asiguraţi-vă că ţineţi farfuriile, paharele şi vasele copilului dvs. infectat, precum şi periuţa de dinţi, departe de cele ale altor membri ai familiei şi spălaţi-le bine cu apă fierbinte şi săpun.

Distribuiţi aceste informaţii prietenilor şi persoanelor care au copii, astfel încât fiecare să ştie ce are de făcut. Niciun copil nu trebuie să sufere în mod inutil.

Ţi-a plăcut acest articol?