LiveBiz
E dovedit ştiinţific: vorbitul cu tine însuţi este semnul unei inteligenţe ridicate

E dovedit ştiinţific: vorbitul cu tine însuţi este semnul unei inteligenţe ridicate

LiveBiz » Ştiinţă » E dovedit ştiinţific: vorbitul cu tine însuţi este semnul unei inteligenţe ridicate

Se spune că trecerea anilor ne face să devenim mai înţelepţi. Există, desigur, o mulţime de lucruri care se schimbă odată cu vârsta. S-ar putea să devenim mai organizaţi, mai uituci, mai ales cu lucrurile care ne displac, sau să începem să vorbim mai des cu noi înşine.

Dacă ne gândim la ultima variantă, mulţi vor recunoaşte că au făcut acest lucru destul de des în ultimii ani. S-ar putea să nu fie uşor de acceptat, dar adevărul este că ne-am trezit de multe ori având o dezbatere aprinsă – cu nimeni altcineva decât cu propria persoană.

Cu toate acestea, există studii care susţin că nu este cu nimic greşit să facem asta, fiind o îndeletnicire foarte pozitivă!

Da, există mai multe studii şi rapoarte care sugerează că oamenii care vorbesc cu ei înşişi au o inteligenţă ridicată, în conformitate cu The power of silence.

Mai uşor de reţinut

În urma unui studiu publicat în Quarterly Journal of Experimental Psychology, s-a constatat că oamenii care se simt confortabil să vorbească cu ei înşişi îşi ajută creierul, atât cu recunoaşterea, cât şi cu memoria. Pentru a rezuma acest lucru, conversaţia cu propria persoană reprezintă un mod strălucit de a repeta şi consolida informaţiile pe care le-aţi aflat recent.

PxHere

Într-un studiu publicat în 2011, de exemplu, cercetătorii le-au cerut celor 20 de participanţi să caute un anumit produs pe o piaţă. Două grupuri trebuiau să se gândească atât cu voce tare cât şi în tăcere în timp ce căutau produsul respectiv. Rezultatul a arătat că cei care au spus cu voce tare ceea ce căutau nu numai că au găsit obiectul mai uşor, ci le-a fost mai facil să reţină care era sarcina pe care trebuiau să o îndeplinească.

Mai mult, cercetătorii de la Bangor University din Marea Britanie, susţin că discuţiile cu noi înşine nu numai că ne pot ajuta – ci pot fi semnul unei inteligenţe ridicate. Participanţii au primit o listă de instrucţiuni – şi li s-a cerut să le citească atât în gând, cât şi cu voce tare.

Funcţionare cognitivă ridicată

După ce au măsurat şi analizat nivelul de concentrare al fiecărui participant, cercetătorii au ajuns la concluzia că subiecţii erau mult mai preocupaţi şi mai receptivi la ceea ce citeau atunci când rosteau instrucţiunile cu voce tare.

Max Pixel

Una dintre autorii studiului, psihologul Paloma Mari-Beffa, este convinsă că instrucţiunile verbale sunt mai uşor de urmărit. Ea a mai adăugat că vorbirea cu propria persoană poate fi, de fapt, semnul unei funcţionări cognitive ridicate.

Sunteţi una dintre aceste persoane? Puteţi înceta să vă mai faceţi griji! În schimb, bucuraţi-vă de acest lucru şi împăcaţi-vă cu gândul că probabil sunteţi mai deştepţi decât media!

Apăsaţi butonul distribuie pentru a le împărtăşi tuturor aceste veşti minunate!

Ţi-a plăcut acest articol?